Szeméttelep rekultiválás – mit érdemes tudni a rekultivációval kapcsolatban

Mielőtt rátérnénk a szeméttelep rekultiválási folyamatok részletezésére érdemes tisztáznunk magának a rekultivációnak a fogalmát. A rekultiválás tulajdonképpen a különféle emberi tevékenysége által roncsolódott területek tájképbe történő visszaállítását, újra használatba vételét jelenti. Jellemzően korábban ipari tevékenység alatt álló például bányaterületek, vagy éppen hulladéklerakók szeméttelepek rekultiválásáról beszélhetünk. A megfelelően elvégzett rekultiválás eredményeként akár mezőgazdasági, vagy erdőgazdasági hasznosításra is alkalmas területeket alakíthatunk ki.

A szeméttelep rekultiválás és a természetvédelem kapcsolata

Hazánkban sajnos a korábbi évtizedekben számtalan olyan hulladéklerakót létesítettek, amelyek nem feleltek meg a mai modern hulladékkezelési szabályozásnak, illetve megszámlálhatatlan illegális hulladéklerakó telepet is találunk országszerte. Ezeknek a feltérképezése, illetve megszűntetése nem egyszerű feladat, az Európai Unióhoz való csatlakozásunk után előtérbe került, illetve megvalósult a települési szilárhulladék-lerakók országos felmérése.

Szeméttelep rekultiválás főbb szakaszai

A felmérésen túl sor került több hulladéklerakó felszámolására, illetve a szeméttelepek rekultiválása is előtérbe került. A szeméttelep rekultiválás legelső és legfontosabb feladata az úgynevezett tájseb megszűntetése, jelen esetben a szeméttelep felszámolása, a szennyezőanyag kibocsátás megszűntetése. A szeméttelep rekultiválás során a felhagyott szilárhulladék-lerakók tartalmát korszerű technológiák segítségével úgymond becsomagoljuk, deponáljuk záró és szigetelő rétegek segítségével, ezáltal megakadályozzuk a káros anyagok esővíz általi kimosódását. Majd a szeméttelep rekultiválás következő lépéseként földdel takarjuk le a területet, illetve füvesítjük, azáltal helyreállíthatjuk az eredeti állapotot.

Szeméttelep rekultiválás – szakmai előírásoknak megfelelően

Mindenki számára ismert tény, hogy sajnos emberi hanyagságunk következtében egyre több és több hulladékot termelünk, illetve nem fordítunk kellő figyelmet a keletkezett hulladék megfelelő kezelésére, így sajnos egyre növekszik a hulladéklerakók száma.
Egy-egy használaton kívüli, esetleg illegális szeméttelep rekultiválása óriási, megfelelő szakmai körültekintést igénylő feladat. Nem elég csupán a hulladékot elszállítanunk és megfelelően kezelnünk. Az érintett terület deponálása során számtalan szakmai előírásnak kell eleget tennünk.
Vállalkozásunk több éves szakmai tapasztalattal rendelkezik szeméttelepek rekultiválásával kapcsolatban is, referenciáink között több település által korábban használt hulladéklerakó rekultiválása is megtalálható, ilyen települések például: Csönge, Egervár, Padár és Pusztamagyaród is.